YB. Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub
Pengerusi FELCRA Berhad

YB Datuk Haji Ahmad Jazlan bin Yaakub, berusia 57 tahun dan berasal dari Kelantan. Beliau adalah lulusan Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA) dari University of West Scotland, United Kingdom, dan turut memegang Post Graduate Diploma in Business Administration (PGDBA) serta Professional Diploma in Entrepreneurship (Level 4) dari London Examinations Board (LEB).

Antara tahun 2015 – 2018, beliau diberi tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

Beliau pernah menerajui Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) sebagai Pengerusi di antara tahun 2020 sehingga 2021, dan juga Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) di antara tahun 2015 sehingga 2016. Di antara tahun 2013 sehingga 2015, beliau menggalas tanggungjawab sebagai Pengerusi Majlis Sukan Negeri Kelantan. Beliau juga pernah mengemudi Persatuan Bola Sepak Negeri Kelantan (KAFA) sebagai Presiden antara tahun 2004 sehingga 2007.

YB Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub juga aktif dalam usaha-usaha sosial dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Dari tahun 2018 sehingga terkini, beliau telah dilantik sebagai Penolong Kanan Pesuruhjaya Kehormat Jabatan Penjara Malaysia. Beliau juga telah dilantik sebagai Penolong Pesuruhjaya Kehormat Jabatan Rela Malaysia (RELA) sejak tahun 2017 sehingga ke kini. Antara tahun 2017 sehingga 2018, beliau menggalas tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri Mentor untuk Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan juga Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Dari tahun 2016 sehingga kini, beliau juga dilantik sebagai Penolong Pesuruhjaya Kehormat Pertahanan Awam (APM).

YB Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub telah dianugerahkan Darjah Panglima Jasa Negara (P.J.N) pada tahun 2010, yang membawa gelaran Datuk, atas jasa-jasa beliau kepada Negara. Pada tahun 2017, beliau telah dianugerahkan Darjah Cemerlang Seri Melaka (D.C.S.M), yang membawa gelaran Datuk Wira, atas usaha-usaha beliau dalam membawa pembangunan kesejahteraan luar bandar untuk Negeri Melaka. Pada tahun yang sama juga, beliau telah dianugerahkan Darjah Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.J.M.K), yang membawa gelaran Dato’, atas jasa-jasa beliau dalam pembangunan pelbagai sektor terutamanya belia dan kesukanan bagi Negeri Kelantan.

YBhg. Datuk Samsul Husin
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Datuk Samsul Husin, warganegara Malaysia berusia 58 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 16 Jun 2020 sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Sebagai seorang Akauntan Berkanun dan dilatih sebagai Perancang Kewangan Diperakui, pengalaman beliau dalam bidang perakaunan dan Teknologi Maklumat melangkaui 30 tahun, dengan pengkhususan dalam sistem kewangan, serta perencanaan dan perancangan sistem.

Sebagai pengiktirafan atas pencapaiannya baik di sektor awam mahupun korporat, Datuk Samsul telah menerima banyak anugerah termasuk dinamakan `Ikon Usahawan BCPLC 2014-2015` oleh Ikon PLC Bumiputera atas kejayaannya mengemudi Dagang NeXchange Berhad (DNeX) dan Censof Holdings Berhad (CENSOF ), dan Technopreneur Excellence Awards 2011 dari Persatuan ICT Kebangsaan Malaysia (PIKOM), kerana kepimpinannya yang cemerlang sebagai usahawan ICT.

Datuk Samsul membawa bersama ke dalam FELCRA Berhad kepakaran yang meluas meliputi pengkomputeran sistem, antara lain mempermudahkan sistem sokongan keputusan, perakaunan sektor awam untuk badan berkanun, pengurusan perubahan dan pengurusan projek.

YBhg. Datuk Abd. Halim Hamid
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Datuk Abd. Halim Hamid, warganegara Malaysia berusia 66 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 16 Jun 2020 sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Memulakan kariernya di bidang perladangan dan pengurusan harta tanah, beliau telah berpengalaman selama lebih 44 tahun dan telah menerima pelbagai pelantikan tahap tertinggi termasuk Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Kelompok Hulu Sawit, serta Ketua Kluster Getah Global dengan Felda Global Ventures Holdings Berhad.

Sepanjang kariernya, beliau juga pernah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah pelbagai organisasi termasuk tetapi tidak terhad kepada Lembaga Getah Malaysia, Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak (TARRC, London), Felda Global Ventures Plantations Sdn Bhd, Feltex Co Ltd (Thailand), PT Felda Indo Rubber (Indonesia), FGV CVC (Kemboja) dan FGV PLM (Myanmar), antara lain.

Datuk Abd. Halim membawa bersama. ke dalam FELCRA Berhad pelbagai pengetahuan merangkumi pengurusan projek pertanian, industri perladangan, pengurusan makhluk perosak ancaman tanaman, serta pembangunan pertanian yang mampan.

YBhg. Encik Mohamad Husain
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Encik Mohamad Husain, warganegara Malaysia berusia 68 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 16 Jun 2020 sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Beliau berpengalaman lebih dari 26 tahun dalam bidang pengelolaan dan operasi perkebunan, serta pengurusan perniagaan bersama organisasi-organisasi seperti Kelapa Sawit Murni Sdn Bhd dan Aprica Sdn Bhd di Sabah.

En. Mohamad Husain membawa bersama ke dalam FELCRA Berhad pelbagai pengalaman merangkumi pengetahuan praktikal dan teori di perladangan kelapa sawit, serta kemampuan untuk memahami cabaran harian pihak berkepentingan dalam industri ini.

YBhg. Datuk Yatimah Sarjiman
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Datuk Yatimah Sarjiman, berusia 55 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 1 Mei 2019 sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Beliau mendapat Pendidikan awal di Idaho State University, Amerika Syarikat, dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dalam Sistem Maklumat Perakaunan dan Sistem Maklumat Komputer pada tahun 1987. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran untuk memperolehi Sarjana Pentadbiran Perniagaan dalam Perakaunan dan Kewangan dan Perniagaan Antarabangsa pada tahun 1989.

Dengan pengalaman lebih dari 30 tahun dalam bidang perancangan, perumusan dan pelaksanaan dasar awam berhubung pengurusan organisasi dan sumber manusia, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah, pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan urusan luar negeri, beliau membawa bersama ke dalam FELCRA Berhad kepelbagaian kepakaran meliputi pembangunan dan pengurusan luar bandar, struktur perindustrian antarabangsa, industri perladangan dan pemberdayaan wanita.

YBhg. Dato’ Dr. Ahmad Jailani Muhamed Yunus
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Dato ’Dr. Ahmad Jailani Muhamed Yunus, berusia 58 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 1 Oktober 2018 sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Beliau mendapat pendidikan di Universiti Malaya (UM) dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Seni dalam Geografi pada tahun 1987. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran untuk memperolehi Ijazah Sarjana Falsafah dalam Alam Sekitar dan Sumber Asli pada tahun 1996 dari Universiti Malaya. Beliau juga berjaya merangkul Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam Ekologi Landskap dan Pengurusan Alam Sekitar pada tahun 2004 dari Universiti Hiroshima, Jepun.

Dengan lebih dari 28 tahun pengalaman dalam bidang praktik pengurusan perbandaran dan tatakelola perusahaan, pengurusan strategik, geo-hidrologi, GIS dan penginderaan jauh dan pengurusan sumber manusia, beliau membawa bersama ke dalam FELCRA Berhad kepelbagaian kepakaran meliputi pembangunan luar bandar, wilayah dan masyarakat, pembangunan pekebun kecil dalam industri perladangan, serta penyatuan dan pemulihan tanah.

YBhg. Dato’ Shahrol Anuwar Sarman
Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

YBhg. Dato ’Shahrol Anuwar Sarman, berusia 46 tahun, dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah FELCRA Berhad pada 1 Oktober 2018s sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas.

Beliau mendapat pendidikan di Universiti Teknologi MARA (UITM) dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dalam Kewangan pada tahun 1994. Dia kemudian melanjutkan pelajaran lebih lanjut untuk memperolehi Sarjana Pentadbiran Perniagaan pada tahun 2002 dari University of Cardiff, Wales, United Kingdom.

Dengan lebih 24 tahun pengalaman dalam bidang praktik tatakelola korporat, dasar-dasar ekonomi dan pengurusan strategik badan berkanun, beliau membawa bersama ke dalam FELCRA Berhad kepelbagaian kepakaran meliputi pelaburan usaha perniagaan, kewangan dan pengurusan, serta pengurusan strategik.

YB. Datuk Haji Ahmad Jazlan Yaakub
YBhg. Datuk Samsul Husin
YBhg. Datuk Abd. Halim Hamid
YBhg. Encik Mohamad Husain
YBhg. Datuk Yatimah Sarjiman
YBhg. Dato’ Dr. Ahmad Jailani Muhamed Yunus
YBhg. Dato’ Shahrol Anuwar Sarman